Τι είναι το Πιλάτες

Pilates stretch
Stretch. Strength. Control.
"I can say it in words but it won’t mean anything. You must do it to understand."
Joseph Pilates - Dec 1946
 

Το Πιλάτες, συνδέοντας νου και σώμα είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος ασκήσεων που δημιουργήθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Τζόσεφ Πιλάτες. Αρχικά το κλασικό σύστημα περιείχε 34 ασκήσεις εδάφους. Είναι σχεδιασμένες να εκτελούνται με ένα συνεχή τρόπο με σκοπό να δυναμώσουν και να επιμηκύνουν τους μύες ώστε να βελτιωθεί η στάση και η ευθυγράμμιση του σώματος.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 παραλλαγές και εκτελούνται σε στρώμα, χρησιμοποιώντας αξεσουάρ Πιλάτες ή με ειδικό εξοπλισμό Πιλάτες. Κάποτε ήταν το φυλαγμένο μυστικό τον διάσημων, πλούσιων και χορευτών. Σήμερα το Πιλάτες αναγνωρίζεται παντού, κι όχι μόνο στο Χόλιγουντ, αλλά πολλοί φυσικοθεραπευτές, ορθοπεδικοί, και οστεοπαθητικοί το θεωρούν σαν την ιδανική μορφή εξάσκησης.

Μερικά από τα οφέλη από την άσκηση Πιλάτες είναι:

 • Δυναμώνει και γραμμώνει το σώμα χωρίς να διογκώνει τους μύες
 • Βελτιώνει τη στάση και την ευθυγράμμιση του σώματος
 • Μειώνει τις χρόνιες μυϊκές διαταραχές και τους πόνους στη μέση
 • Αυξάνει την ενέργεια και την ευκινησία
 • Επιμηκύνει το σώμα, ελέγχει το βάρος
 • Μειώνει τη κατάθλιψη και το άγχος
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Πιο αποδοτικό κυκλοφοριακό, λεμφικό και αναπνευστικό σύστημα

Το σώμα

Η πηγή για τη δύναμη του Πιλάτες είναι η δημιουργία ενός δυνατού πυρήνα κοιλιακών μυών. Το ‘powerhouse’ είναι ο όρος που ο κ. Πιλάτες χρησιμοποιούσε όταν μιλούσε για τους εσωτερικούς κοιλιακούς μύες, απ’ όπου ξεκινούν όλες οι κινήσεις του Πιλάτες.
Όταν μάθετε να ελέγχετε τις ασκήσεις μέσω κοιλιακών μυών θα δείτε ότι βελτιώνετε με ισορροπημένο τρόπο όλο το σώμα. Έτσι αποφεύγετε να γυμνάζετε μόνο τους μεγάλους μύες και να παραβλέπετε τους μικρούς. Επίσης δημιουργείτε ένα αρμονικό και δυνατό σώμα χωρίς ογκώδεις περιοχές.
Η συχνή και σωστή εξάσκηση στο Πιλάτες θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα γερό σώμα, με πιο επίπεδη κοιλιά, λεπτή μέση, σφιχτούς γλουτούς, και τονισμένα και λεπτά πόδια και χέρια. Πλέον η στάση σας θα βελτιωθεί, μειώνοντας πόνους έντασης και διορθώνοντας ακαμψίες και ανισορροπίες στη σπονδυλική στήλη και θα σας κάνει να φαίνεστε πιο υψηλοί και λεπτοί. Ισορροπία και συντονισμός στο σώμα γενικά είναι τα αποτελέσματα των ασκήσεων Πιλάτες. Επίσης θα νιώθετε μεγαλύτερη ευλυγισία και ευκινησία που θα φανεί στις καθημερινές δραστηριότητες σας.

Ο Νους

Το Πιλάτες θεωρείται έξυπνη γυμναστική που δημιουργεί μια σύνδεση νου-σώματος. Για αυτό το λόγο ο ασκούμενος πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση κάνοντας Πιλάτες.
Οι ασκήσεις Πιλάτες δεν είναι βαρετές με ατέλειωτες επαναλήψεις. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες ασκήσεις δεν απαιτούν πάνω από 10 επαναλήψεις. Οι κινήσεις, η μάλλον οι τεχνικές Πιλάτες είναι τόσο καλά σχεδιασμένες ώστε πρέπει να εκτελούνται σωστά με πλήρη συγκέντρωση και ακρίβεια, ρευστές κινήσεις, έλεγχο και συγκεκριμένες αναπνοές. Θα πρέπει να δίνετε στην κάθε κίνηση όλη σας την προσοχή και να νιώθετε ότι ελέγχετε από τους κοιλιακούς μύες.

Επομένως για τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το νου σας και να συγκεντρώνεστε στην κάθε άσκηση. Η συγκέντρωση είναι η βάση για τον έλεγχο όλων των κινήσεων του σώματος σας.

PILATES121 στον Τύπο

momy magazineευεξία magazineMadame Figaro magazine

megatv

Διάσημοι είπαν

Madonna

Madonna“I used to be a freak about doing yoga, but I had to do a lot of Pilates to rehabilitate my shoulder joint and get the use of my arm back”

Προσφορά

50% Έκπτωση

Για το πρώτο ιδιαίτερο μάθημα Πιλάτες. Κρατήσεις θα γίνονται εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Τα οφέλη του Pilates121

 • Ισχυροί έσω κοιλιακοί
 • Γραμμωμένοι μύες (όχι ογκώδεις)
 • Καλύτερη στάση του σώματος
 • Αυξημένη χωρητικότητα των πνευμόνων
 • Καλύτερος συντονισμός (νου και σώματος)
 • Καλύτερη επίγνωση του σώματος σας